Як нам облаштувати європу

Розмова кореспондента газети “Правда” з координатором
інтерфронтів європейських республік паном І.І.Смірноффим

Леонід Гусак, "Експансія"
Леонід Гусак, "Експансія"
Кор.: Пане Смірнофф, минуло десять років з початку так званої четвертої хвилі російської еміграції. Яке нині становище в європейських республіках?
Смірнофф: Так, минуло понад 10 років, і, незважаючи на закони про біженців, прийняті в країнах Європи, емігрувало сюди понад 50 мільйонів. П’ять років тому було створено наш координаційний комітет “Єдність” з консолідації російськомовного населення. З радістю можу повідомити, що майже в усіх країнах Європи вдалося створити інтерфронти. Тож, Росії є тепер що захищати.
Найкраще склалося в Данії та Італії. В Данії, де російськомовне населення становить 60% від загального, ми вимагаємо проведення референдуму. Хай народ висловить свою думку, а не парламент з так званих “корінних жителів”. В Італії утворено Республіку Новоетрусів, населення котрої рішуче заявило про свій намір вступити до Російського Союзу.
Помітних успіхів досяг інтерфронт Франції. Той факт, що в Парижі всі періодичні видання, окрім тижневика “Експрес”, уже виходять російською мовою, говорить сам за себе. Місяць тому, на знак протесту проти дискримінації російськомовного неселення, було організовано пікетування французького парламенту, а також проведено акцію в Булонському лісі: всі галявини засаджено берізками, привезеними з Росії.

Кор.: Кажуть, непогано склалися справи і в Німеччині...
Смірнофф: Недаремно ж німці славляться своєю педантичністю та любов’ю до порядку. Всі місця компактного проживання російськомовного насселення вони самі проголосили суверенними республіками з чітко визначеними державними кордонами. З метою захисту суверенітету, кордони огороджені колючим дротом і охороняються до утворення власних збройних формувань частинами бундесверу. Окрім того, німецькі власті безплатно побудували для населення республік добротні дерев’яні гуртожитки і повністю забезпечують продуктами харчування, що дає змогу ось уже протягом трьох років проводити в республіках перманентні мітинги.
Кор.: І як же називаються ці республіки?
Смірнофф: Взагалі, раніше ці республіки були під номерами, та нещодавно вони об’єдналися в асоціацію “Німецька Росія”.
Кор.: Іване Івановичу, які ж конкретні завдання ставить перед собою ваш загальноєвропейський рух?
Смірнофф: Остаточна мета нашого руху та, про яку мріяв виразник волі народів, великий француз Шарль де Голль, – спільний європейський дім. Єдиний і неподільний. Від Біскайської затоки до Японського моря. На наше прохання в Москві уже готують проект Договору, котрий в майбутньому мають підписати Російський Союз і країни Європи. Правда, тоді, як у світі спостерігаються чіткі тенденції до об’єднання, в Європі підіймають голову сепаратисти. Як вам подобається, наприклад, суто фашистський лозунг “Швеція для шведів!”, або націоналістичні рухи в таких споконвічних російських регіонах, як Фінляндія та Польща. Ми, звісно, за самовизначення, але в рамках спільного Європейського дому.
Кор.: Де, на вашу думку, має бути столиця об’єднаної Європи?
Смірнофф: Зрозуміло, в географічному центрі країни. В Москві. Міцний центр – міцні республіки. Державна мова – російська.
Кор.: А як ви оцінюєте пасивне ставлення Москви до подій навколо Андалузького національного округу в Іспанії?
Смірнофф: Ви маєте на увазі той терор, точніше війну іспанського населення проти російськомовного народу в проголошеному два роки тому Андолузькому національному окрузі? Вважаю, якщо на території округу діє Конституція Російського Союзу, то Москві треба бути рішучішою і негайно вводити війська. У Конституції ж проголошено пріоритет суверенітету особистості над суверенітетом держави, то що тут антимонії розводити?
Кор.: Як ви думаєте, Європа підпише Договір про Спільний Європейський дім?
Смирнофф: Згідно з опитуванням, 70% населення Західної Європи і 80% східної – за підписання загальноєвропейського договору. Тож проблем не буде.
Кор.: Звідки у вас ці дані?
Смірнофф: З Москви.
Кор.: Уже кілька років у Європі наростає економічна криза. Звичайно підписання договору допоможе стабілізувати обстановку?
Смірнофф: Розумієте, європейський ринок уже задихається на своїй малій території. Як відомо, чим більша територія – тим для ринку краще. А в разі підписання договору, он які перспективи відкриваються! Як кажуть в Росії, “хоч шаром покаті”.
Кор.: Отже, тепер можна сказати, що великий старець з Вермонту виявився поганим учителем? З його посильних міркувань взято тільки нову назву держави...
Смірнофф: Ви маєте на увазі совість російського народу Солженіцина з його проектом “Обустройства России”? Старий був неправий, вибачайте. Бо був антикомуністом, а тому не міг реально оцінити потенцію російського народу так, як ми, інтернаціоналісти, збирачі споконвічних земель. Ось минуло лише якихось 10 років і ніякого розпаду, вся Європа проситься до Російського Союзу, чи то пак до спільного Європейського дому.
Кор.: А держави, які утворилися після розпаду...
Смірнофф: Що?
Кор.: Держави...
Смірнофф: Що?! Таких держав немає! Є націоналісти. А їхні так звані армії не що інше, як бандформування, котрі треба давити силою зброї.
Кор.: Але ж право народів на самовизначення...
Смірнофф: Що?
Кор.: Народи...
Смірнофф: Де ви бачите народи? Хто їм дав право називатися народами? З так званих “народів” найпоряднішими виявилися тільки білоруси. А серед інших, повторюю, порядок треба наводити тільки силою зброї. А перемога у нас, росіян, у крові!

Леонід ГУСАК,
м.Полтава, вересень 1991 р.

 Післямова: Як видно з публікації, Леонід Гусак, талановитий художник і літератор, написав цей памфлет 1991 року. Я розміщую його на своєму блозі з поваги до пам'яті друга і його великого провидчого дару.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЛЕГЕНДА ПРО ВЕЛИКОГО КОМУНАЛЬНИКА

ФЕДІР МОРГУН: НАГОЛОСИ, РОЗСТАВЛЕНІ ЧАСОМ