Про нас у світі


Бенджамін БІДДЕР, кореспондент Spiegel online, Німеччина
ПЕТРО ПОРОШЕНКО: ПРЕЗИДЕНТ І ПІДПРИЄМЕЦЬ
Петро Порошенко хвалився відсторонити олігархів від влади і залишити свою фірму. Насправді бізнес українського президента переживає бум, а його ділові зв’язки викликають запитання.
Ще на слуху в усіх українців перевиборне гасло, під яким Петро Порошенко понад рік тому боровся за президентську посаду. На його плакатах стояло: «Жити по-новому». Порошенко обіцяв покінчити в Україні з практикою, коли багаті бізнесмени купують за гроші політичний вплив, щоб завдяки цьому «робити» ще більше гроші.
Деолігархізація буде «стосуватися всіх», - оголосив глава держави, сам олігарх. З того часу амбіції деяких міліардерів Президент справді обмежив. Ренат Ахметов, найбагатший олігарх країни, втратив свій вплив. Магнат Ігор Коломойський звільнений з посади губернатора Дніпропетровщини.
Але нові правила чинні, здається, не для всіх. У всякому разі власна фірма Порошенка процвітає. Ще під час передвиборчої кампанії він обіцяв її продати. Тепер він говорить, що, з огляду на важке економічне становище, він ще не знайшов покупців. Концерн солодощів «Рошен» належить йому донині і розширяється. Він відкрив 14 нових підприємств.
Попри глибоку економічну кризу також навдивовижу добре розвивається банк Петра Порошенка: його активи зросли 2014 року на 84,5 процента. У цій справі бере участь діловий партнер Порошенка Костянтин Ворушилин. Наразі він також очолює державне страхування вкладів. В разі банківської кризи  ця організація повинна компенсувати вкладникам їхні втрати.
Інтереси Порошенкового бізнес-об’єднання вочевидь поширюються і на енергетичний сектор. У київського керівництва є плани щодо оновлення занепалої галузі. Але його підходи виставляють у поганому світлі главу держави. Тому що надприбуткове державне замовлення одержав давній діловий партнер Президента. А рекомендація Міжнародного Валютного фонду приватизувати велику мережу електростанцій була міністром енергетики зігнорована. Він також раніше вів справи з Порошенком.

  Контролери в знак протесту  вийшли з комісії.
Така деталь: багато електростанцій в Україні застаріли. Тому керівництво в Києві вирішило, не зволікаючи, купити 37 нових трансформаторів. Замовлення одержав  вітчизняний виробник в індустріальному місті Запоріжжя. Та його трансформатори, з усіх поглядів, безпідставно задорогі. За підрахунками українських ЗМІ установки коштують вдвічі дорожче, ніж трансформатори Siemens чи АББ.
Обурення в Україні викликає також те, хто одержує вигоду від великих державних замовлень. Завод у Запоріжжі належить російському міліардеру Костянтину Григоришину, багаторічному діловому партнерові Порошенка. В знак протесту проти такого розміщення замовлення багато членів чинної контрольної комісії вийшли з неї.
Це не єдиний випадок сумнівного поводження в стані Президента. Врешті, уряд намагається форсувати продаж Центренерго, другого за величиною постачальника електроенергії. Багато західних інвесторів виявляють зацікавленність, у тому числі й французький концерн GDF Suez. Але Міністерство енергетики  перешкоджає цьому.
Міністр енергетики Володимир Демчишин - довірена людина Петра Порошенка. Офіційна версія, чому Демчишин гальмує приватизацію, полягає в тому, що, мовляв, спочатку треба по-новому організувати енергетичний ринок. Інсайдери вважають це відмовкою. Насправді, міністр енергетики хоче відлякати іноземних інвесторів, а потім продати Центренерго партнерові Порошенка Григоришину. 
«Професійний підхід»
Міністр енергетики Демчишин залежить від корпорації Григоришина. Про це повідомляє, між іншим, авторитетний новинний портал LB.ua. Сам міністр це заперечує.  Щодо міліардера він нібито практикує « професійний підхід».
Втім, поведінка самого Демчишина викликає сумнів у його професіоналізмі. Переговори із західними інвесторами щодо продажу він вочевидь не просто гальмує, а цілеспрямовано витісняє переговірників. Як повідомляють поінформовані про перебіг переговорів особи, міністр радив французьким інтересантам GDF Suez утриматися від купівлі. Мовляв, становище досить сумнівне. До того ж, французам бракує досвіду. «Це смішно», говорить інсайдер.  GDF Suez врешті-решт «з 90 мільярдами євро активу - одна з найбільших енергопостачальних компаній світу».
Запитання щодо міністерства енергетики і компанії GDF Suez так і залишилися без відповіді.
Водночас Петро Порошенко не може розстатися і зі своїм телевізійним каналом – 5-им. Це сприймається з незадоволенням навіть у його власній фракції. Депутат з «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко проводить паралель з колишнім Прем’єр-міністром Італії і медіа-магнатом Сільвіо Берлусконі. «Це поганий приклад для Порошенка», - вважає Лещенко.
Переклав з німецької
Павло СТОРОЖЕНКО

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЛЕГЕНДА ПРО ВЕЛИКОГО КОМУНАЛЬНИКА

ФЕДІР МОРГУН: НАГОЛОСИ, РОЗСТАВЛЕНІ ЧАСОМ